Home Nieuws Internet Opgelet! Beveiligingsvideo's bomaanslag Oslo zijn scam
Opgelet! Beveiligingsvideo's bomaanslag Oslo zijn scam
Zaterdag 23 Juli 2011 23:48
Vrijdagmiddag gebeurde een verschrikkelijke bomaanslag in hartje Oslo waarbij zeker zeven mensen het leven lieten en tientallen gewonden vielen. Deze tragische gebeurtenis wordt misbruikt door enkele scammers.

Op Facebook verschijnen berichten die linken naar video's van beveiligingscamera's waarop de bomaanslag te zien zou zijn. Voor zover geweten zijn er geen video's die de aanslag opgenomen hebben (t.t.z.: er zijn zeker geen video's vrijgegeven); de link naar de video's zijn dus een scam. Er wordt aangeraden niet op de video's te klikken, ze direct te verwijderen uit de stream en ze tegelijkertijd te rapporteren aan Facebook. Volgens Help Net Security wordt elke seconde één Facebook gebruiker geïnfecteerd.

Volgens Sophos, een beveiligingsfirma, linkt de video naar een website die gelijkt op Facebook, met daarop een valse Youtube videospeler. Wie de video wil bekijken, moet eerst een enquête invullen en daarna wordt hen een IQ test voorgelegd. Wanneer dat gebeurd is, moeten ze een mobiel telefoonnummer invullen waarna de slachtoffers twee dollar aangerekend wordt per vraag die ze ontvangen per sms, vier keer per week.