Home Nieuws Varia Flanders DC Creativity Forum 2010: Nabeschouwing
Flanders DC Creativity Forum 2010: Nabeschouwing Afdrukken E-mail
Geschreven door Christophe Peeters   
Donderdag 28 Oktober 2010 00:09

 

 

Wie voorbije donderdag op Twitter aanwezig was zal er niet naast hebben kunnen kijken: het Creativity Forum in Antwerpen, georganiseerd door Flanders DC was dé plek waar het te doen was. De nadruk lag dit jaar op vrouwelijke inbreng in creativiteit en ondernemerschap: enkel vrouwelijke sprekers dus. Het aanwezige publiek bestond dan ook vooral uit bedrijfs- en teamleiders, HRM-managers en managementstudenten.

Twitteraars en bloggers

Op social media-vlak kon het symposium genieten van flink wat Twitter-exposure dankzij de op voorhand gecommuniceerde hashtag #cffdc. Honderden berichten over en tijdens het forum maakten dat ook de thuisblijvers vrijwel live konden mee volgen met wat er aan de Antwerpse kaai gebeurde en gezegd werd. Een archief van 'tweets' kan je nalezen via The Archivist. Ook werd er live geblogd door medewerkers van Dutch Cowboys en andere gastbloggers en copywriters. De Standaard was als medesponsor ook verantwoordelijk voor een zeer uitgebreide berichtgeving via het web. Wijzelf hebben ons niet gewaagd aan live verslaggeving en beperkten ons tot het medium Twitter om toch 'live' berichtjes te versturen van de stand van zaken. Kunstmaan heeft enkele statistiekjes kunnen trekken: zo bleek ongeveer de helft van het aanwezige publiek over het evenement minstens 1 berichtje geplaatst te hebben en zijn er die dag meer dan 1200 relevante berichtjes geplaatst op de microbloggingdienst gepost.

Internet in een oude loods? Het kan!

Al die bloggers en verslaggevers konden gebruik maken van een gratis open wifi-hotspot. Gezien de locatie (Waagnatie aan de Rijnkaai) konden zowel Telenet als Belgacom enkel maar in een zwak ADSL-lijntje voorzien wat onwerkbaar zou zijn voor al deze gebruikers. Een creatieve oplossing werd gevonden in een samenwerking met Wireless Antwerpen en een richtantenne op het dak van Hangar 29. Flanders DC sponsorde de antenne, Wireless Antwerpen voor de Internet-link en op die manier konden de aanwezigen draadloos genieten van 50 MBit up- en downlink. Dat die bandbreedte nodig was werd bewezen door dat er zo'n 200 wifi-connecties geteld zijn, en dan hebben we nog geen weet van de mensen welke via mobiele dataverbindingen online waren.

Een knappe organisatie door Flanders DC zorgde er voor dat alles op wieltjes liep; zelden een zo vlekkeloos georganiseerde conferentie meegemaakt, waarvoor proficiat. Een eigentijdse inkleding zorgde voor een knap contrast met de betonnen hangar uit de jaren 50. Oud en nieuw kunnen duidelijk mooi samen gaan. Catering werd verzorgd door StarMeal, nog zo'n voorbeeld van creatief Vlaams ondernemerschap. Zij brengen een nieuw soort fastfood: gezonde snacks en maaltijden met veel groentjes en veel smaak.

Sprekers

De nadruk lag uiteraard op de verschillende vrouwelijke sprekers, telkens voorgesteld door de enige man op het podium: Marc Reynebeau. Een samenvatting van wat er verteld werd lezen jullie hieronder, maar we verwijzen telkens naar bronnen waar je meer informatie over de persoon of het onderwerp kan vinden.

Randi Zuckerberg

Niet alleen zus-van-facebook-Marc, maar ook directeur Market Development bij dat grootste sociale netwerk ter wereld. Naast wat peptalk (hallucinante groeicijfers, waarbij de grootste groeimarkt momenteel het Midden-Oosten blijkt te zijn) ook inzichten hoe ze bij Facebook inspelen op actuele gebeurtenissen en op zoek gaan naar manieren om meerwaarde te creëren. Met een half miljard gebruikers krijg je nogal wat voor mekaar; zo was Facebook op minder dan 48 uur volledig naar het Farsi vertaald via crowdsourcing. Ze gaf ook 10 tips mee voor marketeers hoe ze bedrijven gebruik kunnen laten maken van Facebook. Tips die waarschijnlijk vooral in de Verenigde Staten werken dankzij schaalvergroting, maar toch... Uitspraken op de vraag of Facebook Places snel beschikbaar zou zijn ontweek ze handig. Medewerkers van beursgenoteerde bedrijven moeten duidelijk letten op hun uitspraken, spijtig genoeg.

Jane McGonigal

21102010073

Een spreker naar het hart van menig gamer: deze onderzoekster kwam met bewijs dankzij haar onderzoeken aan het Institute for the Future met het bewijs dat gaming helemaal zo slecht niet voor je is: het bouwt zelfvertrouwen op en kan je sociale vaardigheden een boost geven. Zo blijken gamers technieken uit die games ook in het echte leven toe te passen. Gamers zullen de wereld redden beweert ze, en ik geloof haar. De keynote van deze (jarige) mevrouw was wat mij betreft een 'epic win'.

Diane Nijs

Diane is Professor Imagineering aan het NHTV van Breda en dat zorgde voor een redelijk theoretische uitleg waarbij vooral de kunst van het 'herbedenken' centraal stond. We onthouden de uitspraak "business designers will fix reality".

Susan Greenfield

21102010094

Deze neurologe is bezorgd van het effect van de 'beeldschermencultuur' op de hersenen. Onze hersenen zijn namelijk uniek omdat we in staat zijn onszelf aan te passen aan de omgeving, en dat gebeurt door het maken van neuro-verbindingen in de hersenen. Dat doen onze hersenen ook bij de snelle flitsen aan informatie die we tegenwoordig over ons heen krijgen en er is nog onvoldoende inzicht wat dat als gevolg heeft voor onze persoonlijkheid.

Susan Blackmore

Evolutieleer zoals Darwin hem beschreef is niet enkel van toepassing bij biologische wezens, maar zien we ook terugkomen bij ideeën. Dat beweert deze Britse psychologe althans. We zijn allemaal selectieve kopieermachines: goeie ideeën nemen we over, maken misschien een eigen interpretatie en slechte ideeën sterven uiteindelijk uit. Het beestje heeft een naam: de meme. Wie het notoire imageboard 4chan kent zal vast wel bekend zijn met die term en het fenomeen.

Jeanne Devos

Geen slides, geen blitse presentatie, maar de harde verhalen van zuster Jeanne Devos over haar werk in India weekt iets los bij het publiek. De positieve boodschap was dat we ons voor onze creativiteit moesten laten inspireren door de armen. Deze innemende mevrouw krijgt na haar betoog het luidste en langste applaus uit de zaal. Volledig terecht.

Marleen Temmerman

Op hetzelfde thema ging politica en gynaecologe Marleen Temmerman verder, deze keer verplaatste het tafereel zich naar verhalen uit haar kliniek in Afrika.

Dorien Aerts

21102010112

Na al die ontnuchterende verhalen was het even een shock om terug in de digi-wereld gegooid te worden met de frisse verschijning van Social Media Consultant Dorien Aerts op het podium. Zij weet ons te vertellen dat onderzoekers beweren dat over slechts 2 jaar het 'mobiele web' groter zal zijn dan het 'desktop-web'. Ze haalt er voorbeelden bij zoals 'location based messaging' en hoe dat bedrijven dit kunnen gebruiken. Dat Foursquare, een dergelijke dienst, onder het aanwezig publiek nog niet zo bekend is als Twitter blijkt als er op die locatie die dag slechts zo'n 24 'check-in's' geregistreerd zijn tov bijna 300 twitteraars.

Christie Hefner

Playboy! Bloot! Helaas voor het mannelijke publiek: ze heeft geen samples meegebracht. Ook Christie brengt een verhaal zonder slides: de van evolutie van het bedrijf 'Playboy' - waar zij 20 jaar van aan het hoofd heeft gestaan- en hoe ook zij mee zijn moeten evolueren in een wereld waar bloot slechts een klik ver verwijderd is door creatief gebruik van 'multi-media'.

Laatste aanpassing ( Donderdag 28 Oktober 2010 00:18 )